10. JUl 2009.

 
 
Summertime Festival 2009
SMV Group
The Thunder Tour
09. jul 2009. Sava Centar

 
 


Priča oko SMV projekta počinje u oktobru 2007. godine kada je Stanley Clarke dobio nagradu časopisa “Bass Player”za životno delo . Tada je iz ruku Marcusa Millera i Victora Wootena primio nagradu, a posle toga su njih trojica održali zajednički koncert. To je bio veliki uspeh i početak plodne saradnje koja kao rezutat ima pojavljivanje albuma Thunder (Heads UP International, 2008). Album je izašao  u avgustu prošle godine, i tada je započela njegova promocija, koja je ova tri giganta dovela sinoć u Sava Centar u okviru The Thunder turneje.



Koncert je otpočeo sa himničnom "Maestros de Frecuencias Bajas" posle čega je usledila naslovna pesma albuma "Thunder". U sledeća dva sata usledila je školska demonstracija i zvučna egzibijcija sa basom u glavnoj ulozi. Svako je u svojim solo deonicama pokazao zašto ih u svetskim razmerama smatraju najboljim poznavaocima ovog instrumenta. Naravno Marcus MIller je još jednom pokazao svoje vrhunsko umeće sviranja bas saksofona, a Stanley Clarke je zadivio izvođenjem kompozicije “Milano” na  kontrabasu.



Reakcije oduševljene publike su u jednom momentu naveli Stanleya da mahne prisutnima da mu se pridruže ispred scene. Za tili čas nastao je "pakao" ispred bine od igranja i skakanja najvatrenijih fanova, koji su se na kraju rukovali sa svojim idolima.
SMV su završili koncert svojojom verzijom pesme “Beat it” Michaela Jacksona koju su posvetili nedavno preminulom kralju popa.


“Grmljavina je protutnjala” Sava Centrom ali za razliku od one prirodne, sa katastrofalnim posledicama, koja se desila pre neki dan, od ove su svi imali koristi, jer će im u sećanju ostati  ovo neverovatno veče koje su im podarili Bas vladari sveta

 

 

Tekst i Foto: Nebojša Mićković

 

 

 
 

koncerti

Subota 09. Jul 2009.
Carlos Santana

Kalemegdan, Beograd

 
festivali

 

03. jul 2009. Sinead O'Connor
04. jul 2009. Le Freylekh Trio
08. jul 2009. David Byrne
09. jul 2009. SMV Group
23. jul 2009. George Benson

 

 

iz mog ugla

Promotori
Business iz backstagea

... činjenica da je diskografija u kontinuiranom padu, pa izvođači povećanom cijenom nastupa nadoknađuju privremeni manjak, a treći je da iznimno dobro prolaze provjereni izvođači čija je zvijezda zasjala još u osamdesetima ili ranije (U2, Depeche Mode, Madonna, Kraftwerk, Simply Red, Patti Smith...).

Bojan Mušćet

 

recenzije

Sonic Youth
The Eternal
(Matador)

Sonic Youth su albumom The Eternal pokazali sve najbolje što poseduju kao grupa i za njihovo "zdravlje" ne moramo se bojati.
Oni sigurno ostaju i dalje uzor mnogima na današnjoj muzičkoj sceni.

Slobodan Vlaketić